Használati útmutató

Az "Eszterháza feketén  - fehéren" c. multimédia feldolgozás bármely Internet nézegető programokkal megtekinthető. A rövid  útmutatóban a két legelterjedtebb Internet nézegető (Microsoft Internet Explorer és a Netscape) kezelését mutatjuk be.  

Ha a könyvet olvassa és bármely indexben megjelölt hivatkozást  meg akarja tekinteni indítsa el Internet böngészőjét (pl. Microsoft Internet Explorer vagy Netscape) és a Fájl menüben az nyissa meg a CD lemez "eszterh" könyvtárában lévő index.htm fájlt. Az index.htm fájl begépelése helyett bármely tetszőleges könyvben lévő "indexet" is begépelhet (pl. c128.htm). Ne felejtse el a ".htm" kiterjesztést is fájlnév után gépelni!

A hosszabb szövegekben (amelyek nem  férnek rá egy képernyő ablakra) a "PageUp"  illetve a "PageDown" billentyűkkel lapozhat. (A billentyű leütése előtt kattintson az egérrel a szöveges ablakba. ) A szöveg továbbításához használhatja az ablakok jobb oldalán megjelenő "csúszkát" is.

A program többszöri indításával több szöveg (kép, falbontás, okmány  stb.) egymás mellé hozható a képernyőn összehasonlítás céljából.

A képernyő tetején megjelenő gombok funkciói a következők:

  NETSCAPE böngésző

 

INTERNET EXPLORER böngésző
Navigálás előre és hátra a végigjárt oldalak között

 

Navigálás előre és hátra a végigjárt   oldalak között.
 hat.gif (1106 bytes) elo.gif (1108 bytes) Navigálás az oldalak között a szövegben,  a képekben  és a légifotók között. Az előző navigálási gombhoz képest itt mindig ugyanahhoz az előre rögzített oldalra fog ugrani.

 

 hat.gif (1106 bytes) elo.gif (1108 bytes) Navigálás az oldalak között a szövegben, a képekben és a légifotók között. Az előző navigálási gombhoz képest itt mindig ugyanahhoz az előre rögzített oldalra fog ugrani.
A képernyő bal oldalán folyamatosan megjelenő tartalomjegyzék amelyből rákattintással választhat. A még meg nem nézett oldalak pirossal, a már végignézettek lilával jelennek meg.

 

A képernyő bal oldalán folyamatosan megjelenő tartalomjegyzék amelyből rákattintással választhat. A még meg nem nézett oldalak pirossal, a már végignézettek lilával jelennek meg.

A pirossal kiemelt, aláhúzott indexek további hivatkozásokat jelentenek, amelyekre rákattintással juthat.

 

A pirossal kiemelt, aláhúzott indexek további hivatkozásokat jelentenek, amelyekre rákattintással juthat.

A szöveges dokumentumokban a "Find in Frame / Keresés a keretben" paranccsal kereshet szavakat vagy szövegrészeket. (A kereső csak a megnyitott oldal szövegrészében keres. )

 

A szöveges dokumentumokban a "Find (on this page) / Keresés (ezen az oldalon)" paranccsal kereshet szavakat vagy szövegrészeket (Szerkesztés menü). (A kereső csak a megnyitott oldal szövegrészében keres. )

  A keresett oldalt a Print/Nyomtatás gombra kattintva nyomtatóján kinyomtathatja. A keresett oldalt a Print/Nyomtatás gombra kattintva nyomtatóján kinyomtathatja.